Blogs

Blogs

Tablets in de klas

Na een jaar daten kunnen mijn iPad en ik niet meer zonder elkaar. Zeker op mijn werk is hij onmisbaar en neem ik hem altijd mee. Zo kan ik foto’s maken van de mooie dingen die ik in scholen zie, en die met jullie delen. In scholen zelf zie ik ook steeds meer tablets, en daarover krijg ik geregeld vragen. Welke apps zijn bijvoorbeeld leuk of handig voor anderstalige kinderen?

 

Onderstaande tips heb ik het afgelopen jaar verzameld. Ik vond ze via www.eduapp.nl. Of nieuwkomersleerkrachten in Den Haag deelden de tips tijdens de netwerkbijeenkomsten op het HCO.

Heb je zelf nog aanvullingen? Laat het me weten via

Woordwijs – sprekende letterdoos

Deze app kost €1,99 is, zoals de titel al zegt, een sprekende letterdoos. Letters worden direct verklankt. Een gelegd woord of gelegde zin wordt voorgelezen. De letterdoos bevat ook cijfers en je kunt een dictee doen met zelf ingevoerde woorden of met woordenlijsten. Bekijk het filmpje.

Spreekbeter

Gebruik deze app bij (oudere) leerlingen die moeite houden met een bepaalde letter- of klankcombinatie. Download bijvoorbeeld de module h-g om leerlingen het onderscheid tussen de h en de g te leren horen en uitspreken. Neem ook eens een kijkje op de website www.spreekbeter.nl voor tips over verschillende talen. 

Bitsboard (Preschool)

Oefen woordenschat door spelletjes te doen met flashcards. De app is Engelstalig, maar doordat je zelf woorden (met audio en foto) kan toevoegen, kunnen ook leerlingen in Nederland hem heel goed gebruiken. De app is gratis en kinderen krijgen een beloning. Feedback is helaas wel in het Engels (‘that’s great!’).

De Het

Om op te zoeken en te oefenen welk lidwoord er bij een woord hoort. Je kunt een favorietenlijst maken met bijvoorbeeld de woorden uit een thema. Voor €0,99 kun je oefenen met de woorden uit je eigen lijst. 

Fun Easy Learn 

In de Nederlandse versie zijn 6000 thematisch geordende woorden opgenomen, die de leerling vanuit meer dan 60 moedertalen kan oefenen. Gratis app, ook wel bekend als ‘Nederlands FEL’.

Nederlands leren met Emma

De volledige versie kost €4,99 en geeft toegang tot tien thema’s met woorden. Leuk voor jonge kinderen, zij krijgen het aanbod van de woorden (‘voorstelling’) en kunnen er spelletjes mee spelen. 

Woordenschat (stichting Aanzet)

Eenvoudige app met 14 thema’s waarbinnen kinderen woorden aangeboden krijgen (woordje-plaatje) en hun kennis kunnen toetsen (wijs het plaatje aan). Bevat 9 levels per thema dus leerlingen kunnen er veel mee oefenen en komen steeds verder. 

Tag to tap

De app kost €0,99 en daarna kun je zelf praatplaten maken. Maak bijvoorbeeld een foto van je thematafel. De leerling kan daarna op de verschillende onderdelen klikken en het woord wordt uitgesproken. Bevat ook oefeningen en is Engelstalig. 

Duolingo

Tot slot nog een leuke app voor jezelf; wil je wat woordjes Pools, Turks of Spaans leren? Maak dan een account op Duolingo. Zelf ben ik al ‘gevorderd’ in het Portugees, hoewel ik nog nooit een gesprekje heb gevoerd in die taal. Je oefent vooral woordenschat (en een beetje grammatica) door te lezen, luisteren en typen. Het Nederlands kun je alleen nog vanuit het Engels leren, dus misschien ook wel geschikt voor oudere Engelstalige leerlingen?

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
woensdag 21 augustus 2019

activiteiten

sm twitter sm pinterest

Partners

NT2-onderwijs is een gezamenlijk project van: partner bazalt partner hco partner rpcz
© Bazalt Groep