Blogs

Blogs

Visualiseren

“Waarom is dit me niet eerder verteld? Pas op de PABO moest ik ontdekken dat ik fouten maakte met de lidwoorden. Niemand die me dit ooit verteld had!”

Hoe schrijnend is deze uitspraak van een deelnemer aan een Nt2-workshop eigenlijk? Een zeer enthousiaste leerkracht met passie voor het vak, maar zelf beheerst ze het Nederlands eigenlijk niet voldoende. Juist deze leerkracht begrijpt o, zo goed waar onze anderstalige leerlingen tegenaan lopen in het Nederlandse onderwijs. 

Toch zal zij de leerlingen niet volledig correct Nederlands kunnen leren, ondanks dat ze zelf altijd in Nederland onderwijs heeft gevolgd. En wij ouders vinden dat geen prettig idee…

Maar wat is dat toch? We roepen met z’n allen dat iedereen in Nederland goed Nederlands moet spreken, maar komen we iemand tegen die de taal niet goed beheerst, dan schakelen we over op het Engels. Zo geven we onze anderstaligen medelanders amper de kans om het Nederlands te oefenen. En doen we dat wel, krijgen ze dan de juiste middelen om hun taal ook echt te verbeteren?

Ik ben dan ook enorm dankbaar dat steeds meer scholen om hulp vragen bij het lesgeven aan anderstalige leerlingen. Door deze kinderen visuele ondersteuning te bieden bij álle onderdelen van de Nederlandse taal, kunnen wij er samen voor zorgen dat de nieuwe generatie Nederlanders zich wel volledig capabel voelt om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. 

Ja, ook ik vind: Alle Nederlanders moeten de Nederlandse taal beheersen, maar laten we ze daar vooral bij helpen. De afgelopen jaren heb ik als leerkracht, taalcoördinator én onderwijsadviseur mogen ondervinden dat Zien is Snappen hier echt bij helpt. De visuele middelen die deze methodiek biedt, helpt de kinderen écht om het Nederlands beter te leren beheersen.

En ook de leerkracht in mijn workshop bevestigt: Maak gebruik van gebaren en Nederlands leren wordt makkelijker!

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 16 september 2019

activiteiten

sm twitter sm pinterest

Partners

NT2-onderwijs is een gezamenlijk project van: partner bazalt partner hco partner rpcz
© Bazalt Groep