Nieuws

Passend onderwijs voor nieuwkomers

Steeds meer scholen krijgen te maken met nieuwkomers: migranten en vluchtelingkinderen. Wat als blijkt dat een nieuwkomer moeite heeft met leren? Anja Douw draait sinds januari 2015 een nieuwkomersgroep voor SBO-leerlingen op OBS De Springbok. Nieuwkomers met leer- en/of gedragsproblemen kunnen bij haar in de groep terecht om de Nederlandse taal te leren.

Anja de Springbok verkleindVoor SBO-scholen is het moeilijk om nieuwkomers op te nemen, simpelweg omdat zij niet de mogelijkheid hebben om deze kinderen eerst Nederlands te leren. Een SBO-groep waarin eerst de taal aangeboden wordt, biedt een uitkomst. Het eerste jaar is de groep gestart als pilot vanuit de gemeente Den Haag met begeleiding vanuit het HCO. Nu is er een groepsarrangement vanuit SPPOH en is er een officiële nieuwkomersgroep gevestigd bij OBS De Springbok.

Problemen met leren of gedrag

Anja vertelt: ‘De groep was in eerste instantie bedoeld voor kinderen met een lagere intelligentie. Op basis van een intelligentietest worden ze bij mij in de groep geplaatst.’ Nu de groep een arrangement heeft, komen er ook kinderen met sociaal emotionele- en gedragsproblemen. Vaak zijn dit leerlingen met ernstige trauma’s, waardoor ze niet tot leren kunnen komen. Maar ook kinderen met een grote onderwijsachterstand kunnen in de groep terecht. Anja’s hart ligt bij het werken met kinderen met een ontwikkelingsachterstand. ‘Veertien jaar lang heb ik op cluster 4 scholen gewerkt, daarna kwam ik op De Springbok terecht, waar ik te maken kreeg met kinderen met een taalachterstand. Toen de kans zich voor deed om deze groep te starten, heb ik deze meteen gegrepen.’

Sommige leerlingen komen al met een indicatie voor extra zorg of ondersteuning vanuit het buitenland. Zij kunnen direct in de groep geplaatst worden. Anderen worden aangemeld vanuit AZC-scholen of nieuwkomersgroepen in Den Haag.

Lees hier het hele pdfinterview met Anja in HCO nieuws editie 50

activiteiten

sm twitter sm pinterest

Partners

NT2-onderwijs is een gezamenlijk project van: partner bazalt partner hco partner rpcz
© Bazalt Groep